Entrevista a Jérémy Oury

09/01/2021 — Noticies

Entrevistem Jérémy Oury, artista visual i membre fundador del col·lectiu Arcaan. Amb el seu company Antoine Briot, ens van visitar el passat mes de desembre per participar a la 1a edició del “Nits of Video Mapping”, organitzat entre l’Ambaixada de França a Andorra i el Festival Ull Nu.

Jérémy Oury combina habilitats sonores i visuals per crear instal·lacions digitals úniques i promou una nova visió de les arts audiovisuals. Treballa sobre formes immersives per situar l’espectador al centre d’un univers virtual minimalista per interrompre la seva percepció de l’espai. També persegueix exploracions de formes amb composicions sintètiques i electroacústiques de diverses maneres.

 

Què t’ha seduït dels mappings? Quan decideixes saltar a la piscina i intentar dedicar-t’hi professionalment?

Procedint del món del teatre, també em va semblar important treballar a l’espai públic, on l’art és accessible per a tothom de forma gratuïta.

També hi ha el fet de treballar en aquests edificis, que formen part del nostre patrimoni històric, que ens envolten i que de vegades ja no els hi prestem atenció. La geometria de l’edifici, les seves formes i contorns, són la representació de l’arquitectura d’un temps, d’un moment. Millorar i “augmentar” aquests detalls digitalment és molt interessant. Finalment, l’aspecte monumental de les projeccions permet proposar projectes impressionants i, així, jugar amb les sensacions de les persones.

Paral·lelament als meus estudis de so, sempre he tingut en compte el vídeo. Vaig començar amb el Vjing els vespres de música electrònica i després vaig començar a participar en concursos de mapping que ofereixen festivals internacionals. Després de guanyar uns quants premis en les categories amateur, i després professionals, vaig començar a treballar amb festivals i instituts francesos per presentar projectes arreu del món.

Avui dedico la meitat del meu temps a la creació de so i vídeo per a teatre, i l’altra meitat a projectes audiovisuals i digitals, inclosos els mappings.

Més enllà de la projecció de les vostres creacions sobre edificis emblemàtics, quines altres aplicacions et permet realitzar un mapping?

El principi del mapping és adaptar un flux de vídeo virtual a una forma física real. Això es pot aplicar a un edifici però també a qualsevol altre suport.

Al teatre treballem la projecció sobre l’escenografia i els decorats que poden ser formes, teló de fons, objectes, pantalles de vídeo, etc.

També és possible fer projeccions sobre persones, però això suposa tècniques dinàmiques i interactives en temps real per seguir els moviments del suport..

Quin és el repte més important que has hagut d’afrontar professionalment?

A més de l’aspecte de la creació, hi ha l’aspecte tècnic a planificar i gestionar. Normalment els equips de projecció són cars. Sempre és un repte proporcionar prou material que s’ajusti al pressupost. A més, com més gran sigui la superfície de projecció, més projectors de vídeo hauran de fer-se servir.

El vídeo i el digital també estan plens de misteris. Sovint ens trobem amb problemes en la gestió del flux de vídeo a través de programari, cables, adaptadors. La instal·lació tècnica sol ser motiu de preocupació fins al darrer moment.

A banda dels mappings, quins altres projectes audiovisuals has desenvolupat?

En els darrers anys, m’he dedicat a la producció de pel·lícules immersives per a cúpules geodèsiques i planetaris (https://www.facebook.com/SATmontreal/posts/10158242785250250). La projecció dins d’un hemisferi proporciona un nou espai de reproducció per al vídeo. L’espectador està immers en la projecció i en el so.

El format és una mica especial perquè cal preveure les deformacions de la projecció induïdes per l’aspecte esfèric de la cúpula. He de fer proves virtuals per assegurar el resultat final.

També treballo amb un artista escultor que fabrica personatges gegants en polígons (simplificació dels detalls i reducció dels polígons de la forma en 3D). Aquestes formes humanes són excel·lents suports de projecció de vídeo com la Diva!

Hi ha alguna cosa que encara no hagis fet i que voldries provar?

En l’entorn digital, tot canvia molt ràpidament. Cada any surt un programari nou que permet fer coses noves. És molt difícil mantenir-se al capdavant de tot això mentre es continua dominant el programari anterior.

M’agradaria afegir un aspecte interactiu a les meves obres, però és difícil trobar un ús interessant que no sigui artificiós per a l’espectador i que justifiqui la seva participació activa en la creació de l’obra.

La limitació, per tant, no és tècnica, sinó més aviat en la reflexió artística la utilitat d’aquest aspecte.

Com va ser la vostra experiència durant la primera edició de “Les nits de video mapping” a Andorra?

Ja havíem vingut a Andorra pel festival Ull Nu i ens va semblar molt interessant el patrimoni arquitectònic del país. Teníem moltes ganes de fer una projecció a la Casa de la Vall.

Va ser fantàstic veure que a la gent li agradaven els nostres projectes, que són molt “abstractes” en comparació amb els màppings que estem acostumats a veure.

La benvinguda humana, tècnica i artística ha estat fantàstica i esperem poder tornar a col·laborar amb ells, ja que les possibilitats de projecció són fantàstiques.

Quins consells donaries a aquells joves que tenen previst desenvolupar una carrera professional vinculada a l’art audiovisual o digital?

L’ideal és formar-se en la creació de vídeo o so, ja que existeixen moltes possibilitats que existeixen avui en dia.

Fer-ho de manera autodidacta també és possible gràcies a l’existència de molts programes lliures (Blender per 3D, per exemple) i als nombrosos tutorials disponibles en línia.

Després, hauran de llençar-se ràpidament a la piscina per treballar en projectes concrets, com ara concursos de màppings o convocatòries obertes de festivals que proporcionin les bases (màscares, model 3D) per començar a crear, imaginar i fer projectes. Cal que provin sense por per veure la seva obra projectada sobre un edifici sense preocupar-se per l’aspecte tècnic. Per a això, intentem identificar aquest tipus d’oportunitats al grup de Facebook https://www.facebook.com/groups/1766582386976417. Uniu-vos a la comunitat!

Comparteix aquesta Notícia